Za izlazak iz siromaštva trebaju nam obrazovane Romkinje

BEZ OBRAZOVANIH Romkinja nema napretka ni izlaska iz siromaštva romske zajednice, stoga je potrebno potaknuti što više žena da završe srednju školu i upišu se na fakultete, istaknuto je danas na završnoj konferenciji projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice”.

“Bez obrazovanja nema napretka u romskoj zajednici. Romkinje drže sve kutove kuće, rijetko rade izvan nje i manje su obrazovane od romskih muškaraca. No to se mijenja, svake godine imamo sve više upisa na fakultete ili na četverogodišnje obrazovne programe”, rekla je predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar.

“Obrazovane mogu pomoći djeci kod učenja, lakše se zaposliti, ekonomski pomoći svojoj zajednici”

Projektom je organiziran ciklus višednevnih radionica o društvenom položaju žena i važnosti obrazovanja za romsku zajednicu, na kojem je sudjelovalo oko 200 mladih Romkinja.

“Obrazovane Romkinje mogu pomoći djeci kod učenja, lakše se zaposliti na zahtjevnom tržištu, ekonomski pomoći svojoj obitelji te uključiti se u političke i društvene tokove”, naglasila je Krčmar.

Međutim, usprkos završenom obrazovanju, predsjednica Saveza Roma upozorila je da mnoge Romkinje ne dobivaju priliku za posao.

“Oko 90 posto Roma u Hrvatskoj su katoličke vjeroispovijesti, poznaju naš jezik i kulturu”

“Predrasude, stereotipi i diskriminacija prema Romima vjerojatno nikad neće nestati, ali treba učiniti sve kako bismo ih smanjili”, napomenuo je saborski zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.

“Oko 90 posto Roma u Hrvatskoj su katoličke vjeroispovijesti, poznaju naš jezik i kulturu. Ako njima ne damo na važnosti, ja ne znam kamo naše društvo ide”, rekao je.

Radionice su također otvorile teme rodno uvjetovanog nasilja, siromaštva i prevencije maloljetničke trudnoće, a na obrazovanju Romkinja i Roma treba raditi od predškolske dobi, dodao je Kajtazi.

“Ako oba roditelja ne rade, dijete se ne može upisati u vrtić. Ni kada djeca iz većinskog stanovništva ne bi mogla ići u vrtić, sigurno ne bi dobro poznavala hrvatski jezik. Tako je i s romskom djecom”, kazao je saborski zastupnik.

Preuzeto: index.hr (Hina)

Tekst se može pročitati ovdje.