Vijećnica Vrbanić uvrijedila pripadnike romske nacionalne manjine

Vijećnica Ines Vrbanić tijekom jednog od svojih govora za govornicom 17. sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije uvrijedila pripadnike romske nacionalne manjine.

Naime, predložila je da novi ministar demografije bude izabran iz redova romske nacionalne manjine „s obzirom na to da oni nemaju problema s natalitetom“.

Njen istup oštro je osudila Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

PRIOPĆENJE KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije oštro osuđuje neprimjerenu doskočicu županijske vijećnice Ines Vrbanić na aktualnom satu 17. sjednice Županijske skupštine BBŽ. Vijećnica Vrbanić je svojom izjavom na vrlo ružan i neprimjeren način uvrijedila sve pripadnike nacionalnih manjina, a posebno romsku nacionalnu manjinu i njihovog predstavnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gorana Đurđevića, koji je na navedenoj sjednici  bio prisutan, kao i ostali predstavnici nacionalnih manjina u BBŽ.

Citirani tekst govora vijećnice Ines Vrbanić:

„Čestitam našoj novo sastavljenoj Vladi RH i predlažem da se uzme u obzir da ministar demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da oni nemaju problema s natalitetom.“

Ovo nije prvi i jedini neprimjereni i krajnje uvredljiv istup navedene vijećnice. Često je, i na prethodnim sjednicama Županijske skupštine BBŽ, spominjala, govorom mržnje, nacionalne manjine u negativnom kontekstu.

Stoga ju i ovim putem upozoravamo da se prestane na takav način obračunavati s političkim neistomišljenicima. Mi, pripadnici nacionalnih manjina zagovaramo kulturu ponašanja, pogotovo na tako visokim lokalnim funkcijama na kojima predstavlja svoje birače. Među njima sigurno ima i pripadnika romske pa i drugih nacionalnih manjina. Nismo sigurni da bi oni baš bili ponosni na njezine ovakve istupe.

 

Tekst je preuzet s portala www.bjelovar.info te cijeli i izvorni tekst možete pročitati ovdje.