U Uštici otvoren je Romski memorijalni centar

Tradicionalno I usprkos krize s Covid-19 održano je obilježavanje međunarodnog Dana sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu – Samudaripen  u Uštici nedaleko Jasenovca.  Ove godine je otvoren i dugo očekivani  Romski memorijalni centar, uz poruku da će taj centar postati mjesto okupljanja, a ne mjesto prijepora.

Memorijalni centar Uštica otvorili su saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kajtazi je govoreći na otvaranju centra podsjetio je da je na današnji dan 1944. u Auschwitzu uništena posljednja skupina Roma te se na taj dan komemorira svim romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu.

U prigodnom prostoru  možemo vidjeti bitne činjenice vezano uz stradavanje Roma te prigodno odavanje časti stradalim Romima koji su Ušticama bili izloženi iživljavanju, pljački i genocidu, nepovjerenju te  socijalnu isključenost koju naši  Romi do danas osjećaju. Ovo je zato iznimno važan događaj, ali pomak romske zajednice u dokumentiranju povijesnih činjenica, a i prigodnom i zasluženom davanju značaja stradalim Romima u Ušticama.

Nakon svečanog otvorenja održan je i tradicionalni komemorativni program. Pročitana su neka od imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici.  Na komemoraciji su bili i predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, paroh Dragan Antonić, velečasni Pejo Oršolić i efendija Alen Crnkić.

Podsjetimo, Romski memorijalni centar Uštica u istoimenom je selu, nadomak Jasenovca jedna je  od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportirane u koncentracijski logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se  romsko groblje s 21 masovnom grobnicom te sama inicijativa je davno pokrenuta s pokojnim Canom Kasum koji je imaju viziju memorijalnog centra u tom dijelu te je 20 godina kasnije i ideja ostvarena.