Tuzlanski kanton uvodi romski jezik u osnovne škole

Znatno unaprjeđenje položaja Roma u Tuzlanskom kantonu koji je prvi prihvatio uvođenje romskog jezike u osnovnim školama. Prvi koraci su pokrenuti, a značajan put ih još čeka!

Na osnovu inicijativa romskih udruga pokrenuti su prvi koraci, a početkom školske godine i novi predmet koji čeka romsku djecu. Naime, Udruženje Roma Euro-Rom je objavio da je početkom listopada uveden romski jezik s elementima romske kulture u osnovne škole s područja Tuzlanskog kantona.

Temeljem stručne skupine koja je uključivala predstavnike Ministarstva obrazovanja i nauke, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), romskih udruga te drugih stručnih članova koji su upoznati s područjem Romologije, kreiran je prijedlog Nastavnog plana i programa za predmet romski jezik s elementima nacionalne kulture koji će se koristiti u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.

„Vrlo smo ponosni što smo dio pozitivnih promjena, i uvijek lider u svim započetim aktivnostima. Sve što smo zacrtali kroz naš strateški plan se i realiziralo do sada. S ponosom možemo istaknuti da se naš trud i zalaganje konačno isplatio, te dugogodišnje lobiranje i zagovaranje je napokon urodilo plodom, da se romski jezik sa elementima nacionalne kulture uvede u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona“, istaknuli su članovu  Udruženja Euro-Rom za lokalni portal.

Početna literatura je tu,  a u završnoj fazi su još dva udžbenika

Literatura je pripremljena s prof.dr. Hedinom Tahirović-Sijerčić i prof.dr. Marijom Aleksandrović, a prvi udžbenik „ANGLUNO RROMANO LIL – ROMSKA POČETNICA“ je upravo izradila prof.dr. Hedina Tahirović Sijerčić, a izdavač je  Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla.

Isti je kreiran uz podršku Vijeća Evrope kroz realizaciju ROMACTED II PROGRAMA za period 2021-2024 godina kojim se uspostavila su

radnja i sinergija s Gradom Tuzla, Ministarstvom  za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona te Fondacijom Tuzlanske zajednice.

Kao što je prethodno navedeno, očekuju se još dva udžbenika koji su u završnoj fazi, a to su „Romske bajke“, autorice prof.dr. Marija Aleksandrović, a čija je priprema i izrada financirana kroz sredstva Grada Tuzle. Drugi udžbenik „Romska tradicija, historija, kultura i običaji Roma/kinja na području Grada Tuzle“, autorice prof.dr. Medine Vantić Tanjić, je financiran kroz sredstva Europske Unije i Vijeća Evrope, a izdavač je Udruženje „Kulturni Centar Roma“ Tuzla.

„Posebnu zahvalnost dugujemo svim učesnicima na pripremi i izradi nastavnog plana i programa za predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture, a posebno prof.dr. Hedini Tahirović Sijerčić koja je finalizirala nastavni plan i program za predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture i dala pozitivno mišljenje o istom“, ističu iz  Udruženja Euro Rom.

Ovakav pristup pomaže u problemu koji su članovi Udružena Euro Roma isticali u svojim aktivnostima, a to je gubitak identiteta i korištenja romskog jezika kod mladih Roma. Uvođenjem predmeta koji educiraju mlade dovodi do oživljavanja romskog identiteta koji polako nestaje u modernim državama, a bitnost očuvanja romske kulture je prepoznata na europskoj razini.

Vjerujemo da je ovo prvi korak u dugom putu u svrhu pokretanja ovakvog predmeta u svim školama u Bosni i Hercegovini.  Pozitivan primjer koji je iskazao Tuzlanski kanton je smjer u kojem Bosna i Hercegovina treba ići jer se radi o europskom smjeru uvažavanja različitosti.

Orhan Memedi