Dok ne dođe do većeg zla, ne nailazi se na rješenja!

U Drnju se nalazi jedno od najgorih romskih naselja u Hrvatskoj koje nema nikakve osnovne uvjete za život, a njihovo zbrinjavanje se desetljećima odugovlači bez ikakvog rješenja na vidiku.

Romsko naselje Autoput, u Drnju je vjerojatno jedno od najgorih romskih naselja što se tiče uvjeta za život. Njegovo postojanje se procjenjuje na 60 godina, dok drugi govore da je naselje staro preko 90 godina.  Svo to razdoblje nije riješen nijedan problem toga naselja te danas mještani romskog naselja nemaju struju, kanalizaciju, a pitku vodu crpe iz okolne pumpe koja nerijetko izbacuje mutnu tekućinu koja zna biti ponekad i žute boje.  Naselje je relativno blizu rijeke te se poplave događaju tijekom porasta vodostaja, što se dogodilo i ovog kolovoza kada je poplavljeno  te je 16 odraslih i 17 djece ponovno smješteno u školskoj dvorani u Drnju kako bi se spasili nevremena i bili sigurni dok se ne povuče poplava koja je pogodila njihove ruševne kuće.

“U kućama je sve plivalo – deke, škrinje, perilice, sve što smo imali je u vodi, sve. Bez svega smo ostali, nemamo više ni ono malo što smo imali”, ispričao je Miroslav Balog za HRT u tom kritičnom razdoblju.

Danas, kada je su prošle poplave mještani romskom naselja ne žele napustiti školsku dvoranu i vratiti se u trošne oštećene domove koje nemaju kako popraviti jer većina preživljava od socijalnih primanja,a  bilo kakvo ulaganje u to divlje naselje bi značilo ponovnu izolaciju Roma i ponovni život u uvjetima koji su neizdrživi u ovo doba.

– Tu se nema vode, nema se ni kupaone, djeca kad idu u školu idu sva blatnjava, nema uvjeta za život, prije nije bilo, nema ni sad. Mi bismo htjeli nakon poplave ove što je bila da nas se nekud odseli, rekao je Zoran Oršuš.

S time se slažu i drugi mještani romskog naselja te ističu da se ne žele vratiti u naselje koje nema budućnosti zbog nepostojanja ikakve infrastrukture, ali i čestih poplava. Ipak su zahvalni su pomoći koju su im pružali u kriznom razdoblju.

– Svima zahvaljujemo na pomoći jer smo dobivali hranu i odjeću, ali i mi znamo da ovdje ne možemo ostati za stalno. Nadamo se da će se doći do rješenja koje bi bio dobro za sve nas. Ovdje nas je sedam obitelji i za sve treba naći smještaj – rekao je Miroslav Oršoš, jedan od stanovnika Autoputa.

Nadamo se da će lokalna samouprava, uz podršku nacionalnih institucija pronaći adekvatno rješenje koje će zadovoljiti obje strane, a opet neće vratiti mještane u naselje koje opasno po život za mještane.  Nažalost često ispadne da se reagira kada već nastane zlo.

 

Orhan Memedi