Sjećanje na ‘Kristalnu noć’

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije. Ovaj posebni datum izabran je na osnovu događaja koji je nazvan Kristalna Noć i koji se odvio 1938. godine u nacističkoj Njemačkoj.

U noći s 9. na 10. studenog 1938. započeli su masovni progoni Židova u nacističkoj Njemačkoj. Danas je taj događaj poznat pod nazivom Kristalna noć (Kristallnacht) ili Dan pogroma i smatra se početkom Holokausta.

Povod Kristalnoj noći je ubojstvo konzula njemačkog veleposlanstva  u Parizu, a sve krenulo od Herschela Grunspana, sedamnaestogodišnjeg dječaka koji je tražio osvetu jer su mu potjerani roditelji. Naime, u listopadu 1938. godine 15 tisuća Židova poljskog podrijetla protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici. Oko 5.000 ostalo ih je na ničijoj zemlji, jer ih je desničarska antisemitska poljska vlada odbila primiti.

Ubojstvo je odmah potaknulo nacističku stranka  koja je djelo nazvala svjetskom urotom Židova. Kobne noći (9. studenog) organizirani su protužidovski prosvjedi, a  uništeno je i opljačkano najmanje 7.000 trgovina. Zbog sveg tog stakla koji bio po ulicama, ta je noć nazvana Kristalna noć. Uz svu tu štetu, prosvjednicima ništa nije bilo sveto, oskvrnjena su židovska groblja i spaljeno je više od tisuću sinagoga u većini njemačkih gradova. Ubili su više od 100 Židova, a oko 30.000 ih je uhićeno i odvedeno u koncentracijske logore, gdje su i ubijeni. Ono što je slijedilo nakon toga svi smo svjesni te je započelo mračno doba Drugog svjetskog rata i nacističkog genocida  u kojem oko je oko 6 milijuna Židova izgubilo svoje živote. Ne možemo zaboraviti i romsku zajednicu nad kojom je izvršen genocid te ostalih 5 milijuna ljudi koji nisu odgovarali nacističkom režimu zbog etničke, kulturne, političke pripadnosti.

Da se nikad ne zaboravi!

Dejan Nikolić

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“