Romska snaga: Izabrano šest Roma u slovačkom parlamentu

U ovoj godini i izborima koje nam prethode u susjedstvu, ali i sljedeće godine u Hrvatskoj, sve je moguće. Ovakav ishod koji se dogodio u Slovačkoj nitko nije očekivao. Najveće iznenađenje na izborima 30. rujna u Slovačkojj je činjenica da je na 150 poslanika u parlamenta ušlo šest Roma.

Bivši slovački premijer Igor Matović je očito pogodio kako ostvariti dobar uspjeh na izborima. Sa svojom strankom socijaldemokrata SMER je stvorio koaliciju s nizom malih stranaka imenom „Obični ljudi i nezavisne ličnosti“ (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, OL’ANO) te postao četvrta stranka s 9% osvojenih glasova u slovačkom parlamentu. Iako se po izbornim anketama nije očekivao toliki uspjeh,  zaslužni su upravo Romi koji su, poslije Mađara, druga po veličini etnička zajednica u zemlji. Romi čine oko 9% stanovništva Slovačke te njihov angažman na izborima je pokazao rezultate.

U nekim mjestima s većinskim romskim stanovništvom, Matovičev savez postigao je izborne rezultate koji su bili sumnjivi čak i policiji. Dok su druge stranke dobile po dva, tri posto, njihova koalicija  bi sakupila i više od 90 posto glasova. Neki su sumnjali da se nudio novac za glas na izborima, bilo je i ranije takvih slučajeva, ne samo u Slovačkoj, ali istraga nije otkrila ni najmanju nepravilnost.

Rezultati  izbora kao zahvala za učinjeno

Tamošnji Romi , osobito iz naselja Strelnica nisu zaboravili što duguju Matoviču. Zbog neposredne blizine romskog naselja slovačkom nacionalnom parku, država  je prije deset godina podigla novo naselje jer su, prema mišljenju lokalnih političara, prepreka  za ekonomski razvoj tog kraja. Iako naselje nije bajno, Romi smatraju da je njihov položaj preseljenjem unaprijeđen te su tamo dobili asfaltirane ceste, imaju igralište, crkvu, dvije prodavaonice te je u izgradnji lokalna dvorana za okupljanje. Imaju i javni prijevoz koji vozi tri puta na dan.

Nemogući izlazak iz siromaštva

Slovačka je već više puta prozivana u Evropskoj uniji zbog njenog odnosa prema Romima. Nerijetko se događa da političari potiču govor mržnje i sami sudjeluju u njima.  Zbog velikog broj Roma i izoliranosti nemoguće je stvoriti bolje uvjete te romska naselja nekad podsjećaju na mjesta iz trećeg svijeta. Siromaštva prevladava, a segregacija po školama koja su samo za romsku djecu su još jedna primjer kako se pristupa prema njima. Nažalost te škole nisu ni blizu standardu drugih škola te sami obrazovni program se iskazuje kao slabijim nego za slovačku djecu. Iako se romska djeca upisuju u „miješane“ škole, oni se izdvajaju u posebne razrede te je program slabiji, a samim time i kvaliteta znanja i konkurentnosti na tržištu.

Sada sa šest parlamentaraca koji mogu i moraju zastupati interese Roma, imaju priliku razviti kvalitetne mjere i planove za svoju zajednicu. S ovakvim ishodom su iskazali svoju moć u kreiranju politika te bitnosti njihovog glasa. Kroz ovaj primjer i pametan izbor konačno mogu ishoditi kvalitetniji položaj svoje zajednice u Slovačkoj.

Dušan Nikolić

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“