Romi u Češkoj i njihov trnovit put ka ravnopravnosti

Romi u Češkoj su održali prosvjede protiv ukrajinskih izbjeglica zbog čestih sukoba na koje nailaze, ali i smrti romskog mladića koji je izboden od strane ukrajinske izbjeglice jer je slušao glazbu u javnom prijevozu s prijateljima. Ovaj prosvjed je ukazao na probleme kojima se suočavaju Romi niz stoljeća te u novije doba.

Položaj Roma na tome području je veoma kompliciran jer se radi o državi koja je često prozvana zbog diskriminacije i rasizma, osobito prema romskoj zajednici. U Češkoj živi oko 250 000 Roma, a skoro 120 000 živi u socijalno izoliranim područjima koje prate vrlo teške životne uvjete. Iako su na tome području od ranog 15. stoljeća, povijesno gledano, blagonaklonost prema romskoj zajednici na tome području, kao i većini Europe nije bilo te su od njihovog nastanjivanja osjećali netrpeljivost. Osobito se iskazuje kroz primjer Drugog svjetskog rata i njihovog progona te činjenicom da je skoro 90 posto Roma na tome području stradalo u tome razdoblju.

Logore smrti preživjelo je oko 600 Roma, a  njihov broj naglo raste kroz doseljavanje iz Slovačke, ali i drugih zemalja. Čak i tokom komunističke ere, Romi su se suočavali s mnogobrojnim problemima, a Izloženi su otvorenoj diskriminaciji pri zapošljavanju, obrazovanju, stanovanju. Nakon toga često su bili na meti desničarskih ekstremističkih i rasističkih grupa.

Skoro 90 posto čeških Roma stradalo je u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata većina Roma stigla je iz Slovačke i nikada se nisu u potpunosti integrirali. S druge strane ne postoji odlučnost čeških političara da se uhvate u koštac s tzv. romskim pitanjem, a kada se govori o češkoj demokraciji bolna točka i nezaobilazna tema je položaj Roma u češkom društvu i češki rasizam prema Romima.

Netrpeljivost na svim razinama

Nepovoljan položaj romske zajednice se iskorištava i na političkoj razini te su određeni zastupnici skloni stigmatiziranju romske zajednice u korist boljeg ishoda na izborima. Jiří Šulc je tokom regionalnih izbora  2008. godine izradio plakate s parolom “Radite Gadžosi, da bi nama bilo bolje”. Gadžos je, inače izraz kojega Romi koriste za nerome. Policija je tada pokrenula istragu, ali je zaključila da Šulc nije počinio kazneno djelo. Sličan incident je izazvao 2011. godine kada je na  Facebook profilu objavio da bi njegova zemlja trebala Haitiju poslati 200 tisuća Roma.  Pod fotografiju na kojoj su češki Romi napisao je “pomoć Haitiju – šaljem 200 tisuća novih Haićana”. Isti je medijski popraćen ali Šulc nije odgovarao za tu navedenu objavu.

  1. godine je izgrađen prvi zid koji bi odvajao romsku i neromsku zajedncu, a podigli su ga lokalne vlasti u češkom gradu Usti na Labu (Ústí nad Labem). U to vreme Češka Republika bila je u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, pa su se njene centralne vlasti trudile da zadovolje sve standarde postavljene u Briselu. Kada su od strane EU stigle kritike, češka vlada i parlament naredili su da se zid sruši, što je zaista i učinjeno iste godine.

Češki model segregacije u obrazovanju svoj sudski epilog dobio je 2007. Naime, češke vlasti su i posle socijalizma nastavile sa upućivanjem romske djece u specijalne škole, prije svega namijenjene djeci sa nekom vrstom hendikepa. Grupa od 18 Roma smatralo je da su im na ovaj način bila ugrožena ljudska prava i pokrenuli su postupak pred domaćim sudstvom, a kada su odbijeni obratili su se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Sud je 2007. godine presudio da je sistem obrazovanja u Češkoj doveo do „indirektne diskriminacije“ pripadnika romske etničke zajednice u njihovom pravu da dobiju isti nivo obrazovanja kao i ostali dio populacije.

Izbjeglice iz Ukrajine i sukobi s Romima

 

Od početka rata u Ukrajini, Češka je primila stotine tisuća izbjeglica. Oni su prije imali pravo na veće naknade od čeških državljana koji ovise o pomoći. Njihovo je stanovanje, primjerice, u potpunosti financirala država. Sada su te pogodnosti ukinute za one koji u zemlji ostanu dulje od šest mjeseci pa bi to trebalo stvoriti jednake uvjete.

U proljeće je bilo nekoliko sukoba u uredima za zapošljavanje, uključujući i onaj u Pragu, između Ukrajinaca i Roma koji su htjeli zatražiti socijalnu pomoć. Policija je uhapsila trojicu muškaraca, jedan Rom je s ubodnim ranama prebačen u bolnicu.  U nekoliko slučajeva policija je morala smirivati ​​situaciju.

Prosvjed je rezultat niz incidenata zbog koje je romske zajednica od sredine lipnja na nogama. Naime, u lipnju je jednog mladog Roma u Brnu u sličnoj svađi ubio Ukrajinac. I u tom slučaju radilo se o napadu nožem. „Napadač je bio Ukrajinac kojem je smetala glasna muzika mladih Roma u tramvaju“, prenio je portal Idnes.cz.

„Želimo da skrenemo pažnju vladi da smo i mi građani Češke i da ne šetamo gradom s oružjem u rukama i da ne napadamo. Želimo da živimo mirno. Ovdje smo jer je situacija među Romima napeta. Ovaj incident koji se dogodio u subotu, nije izoliran slučaj, ovo je tek drugi slučaj o kojem mediji izvještavaju. Sukobi između Ukrajinaca i Roma su sve više, mislim da je ovo nepotrebno“, isticao jedan prosvjednik  za Češku novinsku agenciju.

Prema češkim stručnjacima, Romi smatraju da su zakinuti i na tržištu rada. Mnogi vjeruju da češki poslodavci radna mjesta na kojima su zapošljavali Rome sada daju Ukrajincima. „Ukrajinci su na ljestvici društva na višem položaju od Roma“, ukazao je socijalni antropolog, Matous Jelinek.

Romi nemaju podršku u vlastitoj državi

Iako nije opravdan prosvjed radi poteza pojedinaca koji ne prezentiraju cijelu ukrajinsku zajednicu koja se suočava s ratom u svojoj domovini, uočavanje problema od strane države te institucija bi pomogla u smirivanju napetosti i mogućih daljnjih ekscesa.

Umjesto pozivanje na rješavanje problema Ministar pravde Pavel Blažek kritizirao je prosvjednike jer svoj protest nisu prijavili vlastima, čime su prekršili Zakon o okupljanju.

„Učestvovanje na protestu i pozivi da se dođe na demonstracije su nezakoniti. Ustav i zakoni važe za sve – za većinu i za manjine“, poručio je ministar preko Twittera.

Zanimljiv članak o romskim izbjeglicama u Češkoj i diskriminaciji možete pročitati na sljedećem linku:

https://stav.ba/vijest/dr-selma-muhic-dizdarevic-rasizam-je-izuzetno-prisutan-u-srednjoj-evropi/10013

 

Orhan Memedi

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske”