Romi proslavili svoj praznik Ederlezi

Najveći romski blagdan (romski: Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća je skromno proslavljen ove godine u Zagrebu, ali širom Hrvatske. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane, potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda istočnog Sredozemlja.

Na taj dan se osobito odražava tradicija i kultura Roma te se poštuju običaji koji su se generacijama prenosili. Domovi se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog blagdana uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan jede janetina. Kao tradicionalno nomadski narod Romi su ovim blagdanom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

Kaže da se da na dan prije, 5. svibnja, farbaju jaja i pripremaju kolači – ovisno o porijeklu Roma odnosno izvornog dolaska predaka, a ujutro rano, 6. svibnja, kreće se običajima koji mnogi još održavaju u svojim kućanstvima.

Djeca se kupaju vodom u koju se stavljaju farbana jaja, vrba i cvijeće, a jaje treba biti “crveno kako bi djeca bila zdrava i napredna”.

Iako je obiteljski praznik , romske udruge i vijeća su redovito održavali prigodne manifestacije kako bih se obilježio praznik i upoznao širu javnost o romskoj kulturi i običajima. Nažalost, ove godine se održavali se manifestacije u daleko manjem broj. Može se to pripisati trenutnoj situaciji i krizi u državi, ali sve većoj zatvorenosti romskih udruga i vijeća.

Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba je održalo manifestaciju, ali s daleko manjim brojem ljudi, nepozivajući sve građane Grada Zagreba (uključujući i same Rome) da zajedno obilježi naš najveći praznik.

 

Orhan Memedi