Pričajmo o nama: Održana radionica medijskih stručnjaka za Rome

U sklopu projekta „Pričajmo o nama“ provedena je cjelodnevna radionica na temu prijenosa iskustva romskih novinara koji su stigli iz Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine te prenijeli svoja iskustva i preporuke korisnicima projekta.

Projekt koji  provode  Romni APS iz Italije, Udruga Žena Romkinja u Hrvatskoj „Bolja budućnost“ i Klub za zapošljavanje Roma iz Srbije, započeo je u rujnu 2023. godine. Nakon ciklusa online radionica za korisnike kojim se ojačala medijska pismenost i njihove kapacitete u tome području, partner iz Hrvatske je pokrenuo cjelodnevnu radionicu na kojoj su gostovali ugledna imena u romskom medijskom prostoru. Kao predavači su sudjelovali Gordana Nešović,  urednica dnevne radio emisije “Romano Them – Svijet Roma” na Radio Beograd 1, Daut Qylangjiu, urednik romske redakcije na Radio televiziji Kosovo te Dalibor Tanić, glavni urednik romskog portala www.newipe.net.  Na radionici je sudjelovalo 15 sudionika, iz svake zemlje po pet sudionika, a radi se o participativnim radionicama u kojima aktivno sudjelovali svi korisnici projekta, zajedno s facilitatorima.

Kao što smo napomenuli, partner iz Hrvatske je Udruga Žena Romkinja u Hrvatskoj „Bolja budućnost“ koja već preko dva desetljeća djeluje na području Hrvatske. Projekt im se dojmio zbog tematike i područja u kojem djeluju skoro dva desetljeća te tiskaju kontinuirano romski časopis „Budućnost-Anglunipe“.

Sama radionica je obuhvaćala raznolike teme kao što je je upoznavanje sudionika sa teorijom i pristupom novinarskom radu, upoznavanje sudionika sa strukturom alata koji se koriste u tom procesu (prepoznavanje problema i potreba, analiza postojećih materijala i informacija, primjena alata za izradu vijesti u praksi (obrnuta piramida, 5w i 1h, korištenje profesionalne i amaterske opreme u kreiranju medijskog sadržaja), ali i razviti kapacitete sudionika za samostalno pristupanje u kreiranju medijskog sadržaja .

Kroz krajnje vježbe i kreiranja intervjua svakog korisnika projekta, vidljiva je zainteresiranost, ali i teorijske temelje korisnika koji su uspješno odradili vježbe predavača.

Projekt je financiran kroz Erasmus+ program te vjerujemo da će u budućnosti biti više ovakvih projekata za romsku zajednicu u Hrvatskoj.

Prilog na RTK Kosovo:

Milan Mitrović