Povjerenje u politiku: Od 412 registriranih glasača, izborima se odazvalo samo 24 glasača

Zanimljiva se situacija odvila u općini Orehovica koja je provela  dopunske izbore članova općinskog vijeća iz reda romske nacionalne manjine. Naime, od ukupno 412 glasača upisanih u popis birača, na izbore je izašlo samo njih 24 ili 5,83 posto od ukupnog broja registriranih glasača.

Slaba izlaznost na izbore je često kod romske zajednice, a osobito kada se radi kod lokalnih izbora i izbora predstavnika vlastite manjine. Taj fenomen je teško objašnjiv, osobito ako se uzme nepovjerenje koje se često vidi kod Roma kada trebaju birati predstavnike vlastite manjine.

Zanimljivo je mišljenje Marka Baloga, zamjenika općinske načelnice Dijane Novak koji se za medjimurski.hr osvrnuo na rezultate:

– U nekoliko sam navrata stanovnicima romskog naselja pokušao ukazati na važnost njihova glasovanja i odabira općinskog vijećnika iz naših redova, no čini se da je to bilo uzaludan posao. Našim ljudima ta je pozicija poprilično nejasna i nepoznata. Također, to je bio treći krug izbora, a kako su se već bili održali prvi i drugi krug, u trećem je i ono malo interesa iščeznulo. Nužno je nadalje raditi na osvještavanju važnosti koju imaju općinski vijećnici kao i na tome da oni zastupaju interese naših ljudi na lokalnoj razini. Tom ćemo problemu nadalje posvetiti više pozornosti. Unatoč tome, zadovoljni smo i s ovim izborom kandidata – istaknuo je  Marko Balog.

Sve u svemu, izbori su priznati, a čestitamo Ivici Ignacu koji je prošao s 12 glasova ili 52,17% i Marini Horvat koja je dobila 11 glasova ili 47,82% na izborima.