Policijska brutalnost: Još jedan 17-godišnjak ubijen u Grčkoj

Nedavno smo pisali o policijskoj brutalnosti prema Romima u Grčkoj, sada nažalost ponovno izvještavamo o nasilju sa smrtnim ishodom mladog Roma koji je imao samo 17 godina.

11. studenog se ponovio scenarij sa smrtnim ishodom, grčka policija ustrijelila je 17-godišnjeg romskog dječaka nakon potjere automobilom u gradu Tebi, sjeverno od Atike. Prema medijskim izvješćima, automobil u kojem su bila četiri putnika, dva mladića i dvije djevojke u dobi od 15 do 17 godina, nije se zaustavio na naredbu policije. U potjeri koja je uslijedila, automobil je opkolila policija u slijepoj uličici u selu Liontar, a točan scenarij nikad nećemo saznati.

Svjedoci su rekli da se čuo pucanj koji je smrtno ranio 17-godišnjaka. Policija tvrdi da je jedan od maloljetnih putnika policajcu pokušao oteti pištolj koji je ‘opalio’ i usmrtio dječaka. Brat žrtve je tvrdio da je policajac pucao iz pištolja.

U priopćenju je ministar za zaštitu građana Giannis Oikonomou izrazio sućut obitelji mlade žrtve i naglasio da su “okolnosti pod kojima se dogodio tužan incident pod istragom nadležnih tijela”. Očevidom će se utvrditi točan uzrok smrti.

 

Policija u tri godine ustrijelila tri romska tinejdžera

Ovo je već treći takav incident u tri godine, a prema dosadašnjem iskustvu, policijski izvještaj treba gledati s dubokom sumnjom. Dana 14. prosinca 2022. više od 1500 ožalošćenih okupilo se u romskoj četvrti u Solunu na sprovodu romskog tinejdžera Kostasa Frangoulisa, koji je preminuo od zadobivenih rana nakon što ga je policajac upucao u glavu tijekom potjere zbog neplaćenog računa od 20 eura na benzinskoj postaji.

Neposredno nakon pucnjave, stotinjak Roma podiglo je barikade i zapalilo kante za smeće ispred bolnice, a 1500 prosvjednika sukobilo se s policijom na ulicama Soluna. Malo tko je pristao na službenu tvrdnju da su radnje žrtve “dovele živote policajaca u neposrednu opasnost”. Kobna pucnjava izazvala je tri noći nereda i prosvjeda u Grčkoj.

Godinu dana ranije, 23. listopada 2021., sedam grčkih policajaca na motociklima u potjeri za ukradenim automobilom otvorilo je vatru na tri nenaoružana Roma u vozilu, ubivši 18-godišnjeg Nikosa Sabanisa i teško ranivši 16-godišnjaka. Na video snimci događaja jasno se čuje između 30 i 40 pucnjeva, a iz radio razgovora operativnog centra policije i nazočnih službenika vidljivo je da su policajci bili svjesni da su u vozilu trojica Roma.

U policijskom priopćenju nakon incidenta navodi se da su sedmorica policajaca ozlijeđena, da je preminuli imao 20 godina i da je imao  kriminalni dosje, a da je maloljetnik koji je upucan zadobio samo lakše ozljede. Za sve se to kasnije pokazalo  neistinitim te da nitko od policajaca nije ozlijeđen, da je žrtva imala 18 godina i nije bila osuđivana, a 16-godišnjak  teško ranjen.

 

Europska tradicija zaštite manjina’

Nakon prosvjeda Black Lives Matter diljem europskih prijestolnica u lipnju 2020., grčki europski povjerenik Margaritis Schinas, odgovoran za ‘promicanje našeg europskog načina života’, ustvrdio je da Europa nema problema “koji se očito odnose na policijsku brutalnost”, te da zbog “europske tradicije zaštite manjina imamo manje problema nego oni u SAD-u”.

 

Ovo posljednje ubojstvo još jednog romskog tinejdžera služi kao tragičan podsjetnik da kada je u pitanju policijski nadzor nad Romima i drugim rasističkim manjinama, suprotno tvrdnji povjerenika Schinasa, Grčka i Europska unija doista ‘imaju problema’.

 

Preuzeto sa stranica ERRC-a

Više možete pročitati ovdje.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“