Policija ga upucala zbog 20 eura goriva

U zadnjoj godini smo svjedoci sve češće policijske brutalnosti u svijetu prema romskoj zajednici. Zadnji slučaj se dogodio u Grčkoj zbog čega su nastali prosvjedi. Mladi romski tinejdžer je upucan u glavu jer je bježao, a nije platio 20 eura goriva koje je natočio.

Tragedija se dogodila u Solunu, a dječak Kostas Fragoulis, kojemu je tek 16 godina je preminuo 13. prosinca, nakon što su se liječnici sedam dana borili za njegov život. Sve se dogodilo jer je dječak natočio gorivo na benzinskoj crpki i odvezao se ne plativši natočeno gorivo u vrijednosti od 20 eura.

Policija je rekla da je slijedila tinejdžera nakon što se odvezao s benzinske postaje, a policajac je, kako se navodi, pucao kroz zadnje staklo automobila i pogodio Fragulisa u glavu.

Iako je policajac prvotno uhićen i optužen za pokušaj ubojstva iz nehaja, on se nalazi se u kućnom pritvoru. Na saslušanju je policajac rekao da je mladić više puta pokušao da gurne policijski motocikl koji ga je jurio i polazeći od toga da su njegove kolege u opasnosti dva puta pucao.

Nakon suđenja se na društvenim mrežama pojavio video objava  na kojoj se vidi  muškarac, kojeg su identificirali kao dječakovog oca, kako ga policajci maltretiraju ispred suda. Vidi se kako je muškarac bačen na zemlju, okružen interventnom policijom.

Nije zbog benzina, nije zbog novca, pucali su jer je bio Rom

Nesretan slučaj je odmah izazvao reakciju u zajednici te je stotinjak Roma postavilo barikade blokirajući glavni put ispred bolnice u koju je dječak prebačen, ali je policija ubrzo rastjerala prosvjednike.

Sve je to rezultiralo većim prosvjedima koji su se paralelno organizirali u Ateni i Solunu. Iako je prosvjed u glavnom gradu prošao mirno, veći prosvjed u Solunu na kojem je sudjelovalo oko 1500 ljudi, završio je sukobom s policijom koja je koristila suzavce i šok granate.

„Nije zbog benzina, nije zbog novca, pucali su jer je bio Rom“, uzvikivali su sudionici prosvjeda.

Sve češći napadi na Rome u Grčkoj

Romski aktivisti već neko vrijeme javno govore o pogoršanju situacije kada je riječ o diskriminaciji Roma. Već je nekoliko Roma stradalo posljednjih godina tijekom sukoba s policijom dok su navodno pokušavali izbjeći uhićenje zbog kršenja zakona, a 2021. godine ubijen je mladi Rom tokom policijske potjere  u blizini luke Pirej.

Sličan slučaj se dogodio u Ateni 2008. godine kada je policija  pucala u 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa što je izazvalo najbrutalnije nerede u posljednjih nekoliko desetljeća. Od tada se svake godine tim povodom održavaju prosvjedi u kojima često dolazi do nasilnih sukoba između prosvjednika i policije.