Održan koncert Europskog orkestra za mir na zagrebačkom Zrinjevcu

Trinaesta godina obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu  završena je koncertom Europskog orkestra za mir (“L’Orchestra Europea per la Pace”), a predvođen je talijansko-romskim glazbenim virtuozom na harmonici Santinom Spinellijem.  

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u zagrebačkom Parku Zrinjevac održan je koncert Europskog orkestra za mir (“L’Orchestra Europea per la Pace”) predvođenog romskim glazbenim virtuozom iz Italije, Santinom Spinellijem.

Koncert s kompozicijama izvorne romske glazbe održao se u okviru europskog projekta “Sjećanje na genocid protiv diskriminacije Roma”, a prisustvovali su mnogobrojni gosti iz politike i društva.

Iako je se radi o trinaestom obilježavanju, moramo se podsjetiti da je Hrvatski sabor 2014. godine 2. kolovoza proglasio Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu te niz godina na obilježavanju istog možemo vidjeti brojna politička lica koja odaju počast 17.000 Roma, od čega je bilo oko 5.000 djece.

L’Orchestra Europea per la Pace

Uz prigodnu obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u Ušticama, u večernjim satima obilježen je posebni ugođaj uz Orkestar za mir i Alexiana Santina Spinellija,

Tridesetak glazbenika ujedinjenih u Europskom orkestru za mir publiku je odvelo na iznimno emotivno putovanje u izvornu romsku glazbu, evocirajući duboke korijene naroda kojeg karakteriziraju mnogobrojne nijanse i intenzivne emocije.

Europski mirovni orkestar nastao je 2010. godine iz ideje Alexiana Santina Spinellija koji je odlučio da cijeli simfonijski orkestar prati originalna djela romske glazbe. Orkestar izvodi simfonijske koncerte za ujedinjenu, podržavajuću i nediskriminirajuću Europu pod nazivom: Romano drom – Koncertno putovanje kroz romsku glazbu.

Poznati orkestar je do sada imao mnogo nastupa, a već je dva puta nastupio za papu u Vatikanu. Sami orkestar čine Santino s 24 članova, a među njima su djeca Alexiana Santina Spinellija te još dvadesetak članova.

Njihovi koncerti su umjetničko-kulturološko putovanje u kojem se kroz zvukove, riječi i boje evociraju duboki korijeni tisućljetnog naroda kojeg karakteriziraju mnogobrojne nijanse i vrlo intenzivne emocije. Putovanje je to u intimu povijesti i kulturu ovog transnacionalnog naroda.

Predložena glazba u kojoj se mogu pratiti odjeci prošlosti je ona obiteljskog okruženja koju Romi sviraju kako bi prenijeli, komunicirali i ostali ujedinjeni. Pjesme i skladbe predstavljaju nikada zapisana sjećanja koja čuvaju etičke, filozofske i jezične vrijednosti višestruko izričajnog naroda.

Vjerujemo da je nastupom  odana prigodna čast stradalim Romima.

 

Orhan Memedi