Održan drugi romski festival “Baro drom” u Bijeljini

U Bijeljini je održan drugi romski festival „Baro drom“ 17. i 18, kolovoza te su organizatori pripremili mnogobrojne aktivnosti za posjetitelje, a jedan od mnogobrojnih sudionika je bio Ivan Kurtić, poznati romski glazbenik koji svojom glazbom ističe svoj romski identitet.

Svako putovanje počinje s prvim korakom, pa tako imamo drugi po redu festival  “Baro drom – Veliki put”, u organizaciji Udruženja građana “Otaharin”, posvećen promociji romske kulture, tradicije i jezika. Radi se o festivalu koji se po drugi puta organizira u Bijeljini koja ujedno i financira sami festival, zajedno sa Švicarskim Caritasom.

Sami naziv Baro drom što u prijevodu znači dugi put, ističe smisao festivala koji ima edukativnu i zabavnu ulogu te nas treba učiti o tom dugom putu koji su Romi prošli i kojim još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvaćanju.

Izvršni direktor Udruženja građana za promociju Roma “Otaharin” Dragan Joković naveo je da je cilj ovog festivala da svima približi romsku kulturu – jedinstvenu i vrlo bogatu.

“Problematika Roma je velika, ali je sreća da grad Bijeljina ima sluha i da nastoji da putem različitih projekata i na brojne način pomaže ovaj narod”, izjavio je Joković novinarima.

Sami organizatori su isticali da su radosni zbog činjenice da je romska zajednica u Bijeljini jedna od rijetkih koja je očuvala romski jezik te da su pretočili to u brojne aktivnosti koje su usmjerene na promoviranje i očuvanje romske kulture, tradicije i jezika. I ove godine su organizirane mnogobrojne aktivnosti, a prve večeri festivala organiziran je svečani defile djece u romskim narodnim nošnjama, nastup SKUD “Semberija” sa spletom romskih pjesama i igara te glazbeni program u kojem će nastupati Ivan Kurtić, izvođač romske muzike koji je veoma poznat romskoj zajednici sa svojom glazbom. Druge festivalske večeri organizirano je nekoliko radionica, a ističe se književna večer sa Slađanom Vulin koja je održala motivacijski govor na koji način se ona borila i izborila s predrasudama. Iste večeri održan je koncert Nataše Tasić Knežević, operske dive, i Dušana Sekulića, virtuoza na harmonici.

Posjetioci festivala imali su priliku posjetiti izložbu “Znameniti Romi svijeta” u Galeriji Centra za kulturu, te izložbu “Romi narod vatre i slobode” koja je postavljena u Muzeju Semberije u Bijeljini.

Iako je relativno nov festival, po aktivnosti možemo očekivati kontinuitet u provedbi ovako posebnog festivala i većeg gostovanja od strane Roma iz cijelog svijeta.

Orhan Memedi