Nigdje dobrodošli! Kako se integrirati u društvo kada nas društvo ne prihvaća!

Nedavno smo imali prilike vidjeti nezadovoljstvo mještana koji su prijetili prosvjedima zbog preseljenja romske obitelji u Hlebine, malom mjestu u Koprivničko-križevačkoj županiji, a svemu tome su sudjelovali i mještani romske nacionalne manjine koji su također iskazali zabrinutost zbog doseljenja istih.

Koliko predrasude mogu biti kobne za cijelu zajednicu možemo vidjeti iz ovog slučaja u kojem su se mještani okupili zbog doseljenja romske obitelji u Hlebine. U svemu tome je problem nastao jer je kupljena kuća u blizini lokalnog vrtića, a članovi romske obitelji koja se trebala doseliti imaju upisane kaznene i prekršajne prijave te je načelnica pozvala mještane, među njima i pripadnike romske nacionalne manjine te ukazala na moguće ekscese u budućnosti i nezadovoljstvo da se “takva“ obitelj doseli u susjedstvu, u blizini vrtića.

Da se radi o deliktima koji bi izravno ugrožavali djecu iz vrtića mogli bi donekle shvatiti zabrinutost, a neutemeljene tvrdnje da će se novi romski susjedi “pobiti“ sa sjekirama od strane načelnice općine pokazale su koliko su apsurdni strahovi pojedinaca.

Svemu tome imala je podršku i predstavnika romske nacionalne manjine u Hlebinama, Zokija Horvata koji je u izjavi za lokalni list istaknuo da je upravo on kontaktirao načelnicu i iskazao zabrinutost oko doseljenja romske obitelji.

“Pozvao sam načelnicu i objasnio o kojoj se obitelji radi, da su problematični, da imaju problematičnu prošlost i probleme sa zakonom i pitao što napraviti da ne dođe do tog useljenja u selo jer znam koliko napora sam imao i muke bar do dođemo do ovog. -istaknuo je Zoki Horvat za lokalni portal.

Koji su razlozi lokalnog predstavnika da inicira ovaj događaj koji je medijski popraćen na svim nacionalnim medijima nije poznato, ali dovodi pitanje da li bi  se sve  ovo dogodilo da je ta obitelj bilo koje druge nacionalnosti.  Osobito se ističu napadi od strane mještana Hlebina prema romskoj obitelj koja u ovom kratkom roku nisu ništa loše učili prema mještanima.

“Zaprijetili su nam da su spremni da odu do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja porodica je zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kaže Stjepan Oršoš.

Nažalost se u cijeloj priči morala uključiti  potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji su u  ponedjeljak obišli općinu Drnje i druga mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi pokušala smiriti situaciju nastalu nakon sve većih sukoba lokalnog stanovništva s Romima te osigurati pomoć romskim naseljima nakon razornih oluja i poplava. Nažalost nije nađeno rješenje, a obitelj i dalje živi u strahu.

 Orhan Memedi