Netrpeljivost prema romskoj djeci u osnovnim školama raste u regijama

Sve češće vidimo i čitamo o problemima o segregiranim razredima i podijele romske i neromske djece, od vrtića pa do osnovne škole. Nedavna peticija i prosvjed u susjednoj Srbiji ponovno je potaknula temu koje traume romska djeca doživljavaju o malih nogu.

Nažalost već od prvog razreda osnovne škole mali Romi mogu naučiti da nisu isti, da postoji razlika između njih i druge djece. Saznaju za neke pogrdne riječi kojima ih nazivaju, a nisu svjesni tereta koji će trpjeti vjerojatno do kraja života, a sve to samo što su Romi.

Podsjetimo se kada je povelik broj mještana međimurskog sela Držimurec okupio  pred lokalnom osnovnom školom sudjelujući u organiziranom  prosvjedu pod radnim naslovom – Nećemo da naša djeca idu u iste razrede s malim Romima. Toliko su se pripremili da su čak očekivali podršku medija s  argumentima da  “njihova djeca slabo govore hrvatski, agresivnija su, nemaju higijenske navike, naša djeca u razredima s njima ne mogu napredovati”.

Da je Vlada prije dvadeset godina ozbiljno shvatila tadašnji izvještaj Ureda pučkog pravobranitelja o segregaciji Roma u Međimurju, koji se poklapa s presudom Europskog suda za ljudska prava možda ne bi bilo čudno da se nastavlja ta agonija koja je koštala Hrvatsku 560 tisuća kuna.

Nažalost takvih slučajeva bilo je bit će i nakon presude Europskog suda za ljudska prava, bilo to u Hrvatskoj ili regiji. Podsjetimo se slike koja je i danas ostala, barem meni, urezana. Mali Romi, njih 44, do škole iz romskog naselja Parag su dopratili njihovi roditelji. Pred školom su ih dočekali prosvjednici, ali ne po prvi puta, koji ne žele da Romi idu u razred s njihovom djecom.

Od tolike galame i prosvjeda mještana, roditelji romske djece svoje su mališane vratili natrag u autobus, od straha kako tvrde i prijetni.

“Mi smo čuli s one strane što su nam govorili. Čuli smo da su nam vikali da nam treba glave odrezat, jezik… Rekli su nam kako će nas ubiti i da se samo doma seksamo”, davno je izjavio za RTL Vid Oršuš, djed jednog romskog učenika.

Uz puno vike i galame, zbog čega je okupljene morala smirivati i policija, djeca su na kraju ipak ušla u školu, te je nastava održana. Zamislite koje traume i sjećanja su ta djeca doživjela onog dana kada su trebali sretni sjesti za klupom prvog školskog dana!

Srbija nastavlja segregacijom

U općini Bujanovac na jugu Srbije, se nastavlja sličnim situacijama kao i u Hrvatskoj. Učenici iz srpske zajednice koji pohađaju Osnovnu školu “Branko Radičević” nije prisustvovalo prvim danima škole, a razlog je peticija koju su uputili roditelji djece, jer zahtijevaju da se srpska djeca razdvoje od romske.

U prvi razred je upisano oko dvije trećine romske djece i jedna trećina srpske. Roditelji koji ne žele da njihova djeca pohađaju školu sa romskom djecom, jučer su izveli svoju djecu sa nastave, navodeći da su ranije upravi škole uputili peticiju da srpska djeca budu raspoređena u dva odjeljenja, prenosi agencija FoNet.

Problemi sa kojim se suočavaju segregirane škole sa velikim brojem Roma i Romkinja su loši uvjeti rada, niska kvaliteta obrazovnog kadra, napuštanje škole od strane drugih učenika, nizak status nastavnog kadra među kolegama i članovima lokalne zajednice, nedovoljna podrška drugih institucija i lokalne uprave. Nažalost navedene probleme također možete vidjeti i romskim razredima u Hrvatskoj.