Nastavljaju se problemi Roma u Turskoj i nasilje prema njima

Nedavno smo pisali o problemima romske zajednice u Turskoj i diskriminatorno ponašanje prema njima nakon potresa. Nažalost je to samo mali dio ogromnih problema s kojima se romska zajednica u Turskoj suočava. Policijsko nasilje i diskriminacija su svakodnevica Roma u Turskoj, a rijetko se informacija širi van granica.  

Turski Romi i dalje se suočavaju s diskriminacijom u svim poljima te najnoviji događaj odvio se u romskom naselju Çerkezköy u gradu Tekirdağu u regiji Marmara. Razlog incidenta koji se dogodio 26. lipnja je vjenčano slavlje koje se pretvorilo u masovno prebijanje Roma od strane policije koja je od samog početka krenula nazivati Rome pogrdnim riječima uz razlog prekoračenja dopuštene razine buke i vremena te su ubrzo počeli tući prisutne palicama.

Mnogi od ozlijeđenih su morali posjetiti bolnicu te posjeduju liječnička izvješća iz bolnice u kojima se potvrđuje da postoje ozljede, a prema njihovom iskazu iste su nanijeli policajci koji su intervenirali toga dana. Jedna od spornih činjenica je da policajci nisu željeli da se njihovi postupci snimaju, te su nasrnuli na one koji su pokušali snimiti incident.  Ipak se uspio zahvatiti nesretni događaj koji je  vidljiv u kratkoj  snimci koju je na svojoj Facebook stranici objavio romski medij Roman Haber, a isti možete pogledati ovdje.

 

Drugi incident dogodio se u Hendeku, u gradu Sakarya, u blizini Istanbula, gdje je veliki broj Roma, uključujući i Ferdija Sepetçioğlua, predsjednika Udruge Roma Hendek, pretučen od strane policije i zaštitara. Video ovog drugog incidenta, koji je također na Facebooku podijelio Roman Haber, čini se da prikazuje ljude kako bježe od uniformiranih policajaca s palicama dok oni nasilno ulaze u gomilu.

Stradavanje je nevidljivo širem društvu

Nažalost ne možemo napisati da su to izolirani slučajevi jer se radi o učestalim slučajevima koji postaju svakodnevica Roma koji žive na tome području.  Nažalost takve vijesti ne dopiru do šire publike, a stravičan događaj koji se dogodio 11. svibnja svakako zahtjeva veću medijsku pažnju i sudjelovanje međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Naime, toga dana je 33-godišnjeg oca troje djece Semiha Gürlera ustrijelio  policajac dok je stajao vani na balkonu kuće u četvrti Konak u Izmiru.

Prema službenom priopćenju nadležne institucije, policijski tim je poslan na adresu Semihove supruge u 20:30 sati, a upućeni su nakon dojave o obiteljskom nasilju. Kada su policajci stigli, zatekli su Semiha na balkonu i pokušali su ga nagovoriti da siđe. Navodno je ušao u kuću i vratio se s lulom za šišu u ruci, za koju su policajci rekli da su vjerovali da je oružje. U službenom izvješću tada se navodi da su policajci ispalili dva hica u zrak kao upozorenje, a “uslijed otvorene vatre osumnjičeni S.G. je ozlijeđen u predjelu glave te je prebačen u bolnicu gdje mu, unatoč intervencijama, nije bilo spasa te je preminuo”.

Ipak, prema prikupljenima izjavama svjedoka i ERRC-a, Semih je već pušio svoju lulu na balkonu u trenutku kada su policajci prvi put došli. Nakon žestoke rasprave, Semih im je navodno rekao “Neću sići, dođite me natjerati ako možete!” na što je policajac odgovorio: “Onda ću ja!” te je svoje oružje  nanišanio na Semiha. Policajac je ispalio dva hica te je prvi  pogodio balkon kod Semiha. Drugi metak pogodio ga je ravno u glavu, usmrtivši ga na mjestu.

Nažalost policijska brutalnost prema Romima nije rijetka u Turskoj te je evidentno da postoji mnogo slučajeva koja zahtijevaju međunarodnu pažnju kako bi se moglo djelovati na vlasti i policiju.  Dok god ostaju ovakvi slučajevi nevidljivi širem društvu, romska zajednica će biti izložena nasilju i diskriminaciji u društvu.

Orhan Memedi