Međimurske osnovne škole obilježili Svjetski dan romskog jezika

Tradionalno svake godine se obilježava Svjetski dan romskog jezika, a ove godine taj dan puni 15 godina. Iako se obilježavanje širi te imamo sada niz država u kojima se obilježava ovaj dan, mi smo oduševljeni praksama na lokalnoj razini i aktivnostima u kojima naši mališani sudjeluju.

U međimurskim osnovnim školama se pokrenulo nekoliko aktivnosti kojima se obilježava Svjetski dan romskog jezika, a mališani su marljivo sudjelovali u svim aktivnosti te znatno pridonijeli očuvanju romskog jezika, ali romske kulture.

Tako su učenici  4.d i 4.e Područne škole Držimurec – Strelec zajedno s učiteljicom Valentinom, učiteljem Tomislavom i socijalnom pedagoginjom Paulom, u suradnji s Centrom Igre, obilježili ovaj dan.

Učenici su u grupama zaigrali kviz o romskoj kulturi, jeziku i značenju romskih riječi. Rezultati su bili neizvjesni, tri grupe borile su se za prvo mjesto – no samo je jedan pobjednik!

Učenici su za pobjedu, ali i sudjelovanje i upornost, kao nagradu dobili Unicef narukvice. O romskom jeziku nešto su naučili i učitelji te socijalna pedagoginja.

Nešto malo stariji, učenici 8. e razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica odlučili su se na satu Hrvatskog jezika sa svojom učiteljicom Nevenkom Polanec- Petek sami okušati u izradi svog malog hrvatskog – romskog rječnika.

Nadamo se da su ove aktivnosti samo početak niza aktivnosti u Osnovnim školama diljem Hrvatske u kojima će učenici međusobno učiti o romskom jeziku i kulturi.

 

Orhan Memedi

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“