Međimurske osnovne škole obilježili Svjetski dan romskog jezika

Tradionalno svake godine se obilježava Svjetski dan romskog jezika, a ove godine taj dan puni 15 godina. Iako se obilježavanje širi te imamo sada niz država u kojima se obilježava ovaj dan, mi smo oduševljeni praksama na lokalnoj razini i aktivnostima u kojima naši mališani sudjeluju.

U međimurskim osnovnim školama se pokrenulo nekoliko aktivnosti kojima se obilježava Svjetski dan romskog jezika, a mališani su marljivo sudjelovali u svim aktivnosti te znatno pridonijeli očuvanju romskog jezika, ali romske kulture.

Tako su učenici  4.d i 4.e Područne škole Držimurec – Strelec zajedno s učiteljicom Valentinom, učiteljem Tomislavom i socijalnom pedagoginjom Paulom, u suradnji s Centrom Igre, obilježili ovaj dan.

Učenici su u grupama zaigrali kviz o romskoj kulturi, jeziku i značenju romskih riječi. Rezultati su bili neizvjesni, tri grupe borile su se za prvo mjesto – no samo je jedan pobjednik!

Učenici su za pobjedu, ali i sudjelovanje i upornost, kao nagradu dobili Unicef narukvice. O romskom jeziku nešto su naučili i učitelji te socijalna pedagoginja.

Nešto malo stariji, učenici 8. e razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica odlučili su se na satu Hrvatskog jezika sa svojom učiteljicom Nevenkom Polanec- Petek sami okušati u izradi svog malog hrvatskog – romskog rječnika.

Nadamo se da su ove aktivnosti samo početak niza aktivnosti u Osnovnim školama diljem Hrvatske u kojima će učenici međusobno učiti o romskom jeziku i kulturi.

 

Orhan Memedi