Małgorzati Mirga-Tas je dobila nagradu Tajsa koju dodjeljuje ERIAC

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) je odao priznanje Małgorzati Mirga-Tas kao istaknutoj dobitnici prestižne nagrade Tajsa Roma Cultural Heritage Prize 2023.  Iako je bilo preko osamdeset prijava,  Mirga-Tas se istaknula kroz primjer izvrsnosti i predanost unapređenju romske kulturne baštine.

Svečana dodjela nagrade Tajsa 2023. održana je u kazalištu Maxim Gorki u Berlinu 30. studenog 2023., gdje je Małgorzata Mirga-Tas dobila priznanje za izniman doprinos romskoj kulturnoj baštini.

Małgorzata Mirga-Tas je poljsko-romska umjetnica poznata po svojoj živahnoj i samouvjerenoj romskoj ikonografiji. Ostavila je neizbrisiv trag u romskoj kulturnoj baštini, a njezin izniman rad izaziva stereotipe i vodi kritički dijalog s povijesnim prikazima romske zajednice. Neumorna predanost Mirga-Tas preoblikovanju narativa i njegovanju kulturnog dijaloga unutar i izvan romske zajednice zaslužila je ovo cijenjeno priznanje.

Kao ključni trenutak u karijeri Mirga-Tas se navodi njezino predstavljanje Poljske na prestižnom Venecijanskom bijenalu 2022. godine. Isticale su se njezine živopisne i afirmativne umjetničke kreacije, izazivajući konvencionalne percepcije i angažirajući gledatelje u dubokom istraživanju romskog identiteta. Naime, njezini hrabri umjetnički radovi koji potiču na razmišljanje poslužili su kao kritička intervencija u revidiranju perspektiva i prenošenju povijesnih narativa.

Nagrada Tajsa, popraćena donacijom od 10.000 eura, slavi iznimne pojedince na čelu suvremenog romskog kulturnog pokreta. Ova cijenjena nagrada naglašava ponos Roma i osvjetljava izvanredan talent romskih kulturnih producenata u raznim područjima umjetnosti i kulture.

“Nagrada Tajsa odaje počast najistaknutijem romskom pojedincu koji je vodeći glas romskog kulturnog pokreta našeg doba. Nagrada je utjelovljenje romskog ponosa, kreativnosti, virtuoznosti i izvanrednog i srceparajućeg talenta romskih kulturnih producenata. To je nagrada za Rome, za jednog od naših, s netaknutom umjetnošću i nesumnjivim integritetom.” – istaknula je Time Junghaus, izvršna direktorica ERIAC-a.

 

Dejan Nikolić

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“