Lets talk about us, Roma!

Zanimljiv projekt je pokrenut ove godine od strane triju organizacija, a odnosi se na jačanje medijske pismenosti romskih korisnika.

Udruga Žena Romkinja u Hrvatskoj “Bolja budućnost” je partnerska organizacija, koja u suradnji s Romni APS i Klubom za zapošljavanje Roma iz Srbije, pokrenula projket “Lets talk about us, Roma!” koji je financiran kroz Erasmus+ strukturu.

Erasmus+ kao izvor financiranja rijetko koriste romske udruge u Hrvatskoj, a ovaj projekt obuhvaća zanimljivu temu koja treba ojačati 15 korisnika iz triju zemalja i njihove vještine u komunikaciji s medijima, ali i kreiranja sadržaja za medije.

Kroz priopćenje koje su nam dostavili, možemo vidjeti da se radi o temama koje ciljaju aktivne predstavnike romske zajednice i kojima bi ovakav trening svakako dobrodošao.

Projektne aktivnosti imaju za cilj niz vještina koje bi korisnici trebali steknuti kroz radionice, a među njima su; osnove novinarskog pisanja, kako govoriti o sebi i predstavljati se, a da ne upadnete u pozitivne stereotipe, digitalne vještine na društvenim mrežama i kako ih koristiti s tim ciljem, foto i video vještine te mnogobrojne druge vještine.

Iz Hrvatske sudjeluje pet korisnika, tri iz Grada Zagreba, jedan iz Slavonskog Broda te jedna korisnica iz Darde.  Prve dojmove možemo očekivati u siječnu 2024. godine kada počinju online radionice koje ćemo pratiti.

Dejan Nikolić