Koncert Europskog orkestra za mir na zagrebačkom Zrinjevcu

Koncert  Europskog orkestra za mir, kojim Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” obilježava Međunarodni dan sjećanja na Romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripen, održat će se 2. kolovoza u 20 sati u Glazbenom paviljonu na zagrebačkom Zrinjevcu.

Ove godine, uz tradicionalnu komemoraciju u Uštici 02. kolovoza, Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”, u suradnji s uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija organizira veliki koncert Europskog orkestra za mir na zagrebačkom Zrinjevcu, s početkom u 20:00 sati. Europski orkestar za mir (The European Peace Orchestra,  L’Orchestra europea per la pace) nastao je 2010. godine iz ideje Alexiana Santina Spinellija (talijanski glazbenik, kompozitor i profesor romskog porijekla) koji je odlučio da cijeli simfonijski orkestar izvodi izvorna djela romske glazbe. Orkestar izvodi simfonijske koncerte za ujedinjenu, suosjećajnu i ne diskriminirajuću Europu.

Na koncertima Europskog orkestra za mir, romska glazba nije apsorbirana u klasičnu glazbu, već naprotiv, simfonijski orkestar ju prati te ju integrira u romsku glazbu. Njihovi koncerti su umjetničko-kulturološko putovanje u kojem se kroz zvukove, riječi i boje evociraju duboki korijeni tisućljetnog naroda kojeg karakteriziraju mnogobrojne nijanse i vrlo intenzivne emocije. Putovanje je to u intimu povijesti i kulturu ovog transnacionalnog naroda. Predložena glazba u kojoj se mogu pratiti odjeci prošlosti je ona obiteljskog okruženja koju Romi sviraju kako bi prenijeli, komunicirali i ostali ujedinjeni. Pjesme i skladbe predstavljaju nikada zapisana sjećanja koja čuvaju etičke, filozofske i jezične vrijednosti višestruko izričajnog naroda.

Ulaz je slobodan!

 

Orhan Memedi