Koncert Europskog orkestra za mir na zagrebačkom Zrinjevcu

Koncert  Europskog orkestra za mir, kojim Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” obilježava Međunarodni dan sjećanja na Romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripen, održat će se 2. kolovoza u 20 sati u Glazbenom paviljonu na zagrebačkom Zrinjevcu.

Ove godine, uz tradicionalnu komemoraciju u Uštici 02. kolovoza, Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”, u suradnji s uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija organizira veliki koncert Europskog orkestra za mir na zagrebačkom Zrinjevcu, s početkom u 20:00 sati. Europski orkestar za mir (The European Peace Orchestra,  L’Orchestra europea per la pace) nastao je 2010. godine iz ideje Alexiana Santina Spinellija (talijanski glazbenik, kompozitor i profesor romskog porijekla) koji je odlučio da cijeli simfonijski orkestar izvodi izvorna djela romske glazbe. Orkestar izvodi simfonijske koncerte za ujedinjenu, suosjećajnu i ne diskriminirajuću Europu.

Na koncertima Europskog orkestra za mir, romska glazba nije apsorbirana u klasičnu glazbu, već naprotiv, simfonijski orkestar ju prati te ju integrira u romsku glazbu. Njihovi koncerti su umjetničko-kulturološko putovanje u kojem se kroz zvukove, riječi i boje evociraju duboki korijeni tisućljetnog naroda kojeg karakteriziraju mnogobrojne nijanse i vrlo intenzivne emocije. Putovanje je to u intimu povijesti i kulturu ovog transnacionalnog naroda. Predložena glazba u kojoj se mogu pratiti odjeci prošlosti je ona obiteljskog okruženja koju Romi sviraju kako bi prenijeli, komunicirali i ostali ujedinjeni. Pjesme i skladbe predstavljaju nikada zapisana sjećanja koja čuvaju etičke, filozofske i jezične vrijednosti višestruko izričajnog naroda.

Ulaz je slobodan!

 

Orhan Memedi

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske”