FK Vreternica – najstariji romski nogometni klub na Balkanu

Pravo iznenađenje na koje smo naišli je FK Vreternica koja uskoro puni 100 godina postojanja. Vjerujemo da je ovo najstariji romski nogometni klub u Europi koji ima bogatu povijest koja nije uvijek bila bajna.

Nogomet je vjerojatno najpopularniji sport na svijetu, a svoju povijest i tradiciju njeguju mnogobrojni klubovi. Isto je tako s prvim romskim nogometnim klubom koji je osnovan u Leskovcu još davne 1926. godine. Klub uskoro puni sto godina postojanja što je rijetkost u našem društvu jer je prvi romski klub u Hrvatskoj osnovan tek 1996. godine, ali nije NK Parag koji je, vjerujem, trenutno najpoznatiji romski klub u Hrvatskoj zbog posjete našeg reprezentativca Čorluke.

Prema mnogim medijskim natpisima upravo je FK Vreternica najstariji romski nogometni klub na Balkanu, a koji je osnovao  Dimitrije Nikolić na periferiji grada u romskom naselju “Podvorce”. Na počecima kluba još se nije moglo dogovoriti ime kluba, prvo se zvao Polumjesec te kasnije je preimenovan u Gajret, ali nakon Drugog svjetskog rata ostaje mu stalno ime FK Veternica koji je kroz povijest imao mračne trenutke.

Ubijeni svi igrači i uprava

Tokom Drugog svjetskog rata dogodio se najmračniji scenarij koji je klub mogao doživjeti. Između 11. i 16. prosinca 1941. godine odvedeni su svi igrači i članovi uprave u „Arapovoj dolini“ te je streljano 40 Roma koji su bili dio kluba.

Bilo mu je potrebno vremena da ponovno stane na noge, ali jedinstvenim pristupom ipak su  uspjeli.  Kroz godine uspjeli su dogurati do ozbiljnih protivnika, a neko razdoblje im je trenerica bila i Radica Stojković, koja je bila jedini ženski trener u klubu od osnivanja.

Iako se klub opet uzdigao, danas teško posluje te najviše opstaje kroz donacije. Često nemaju sredstva za pokrivanje kotizacije, ali dobra volja i entuzijazam ne nedostaje. Vjerujemo da će klub opet zasjati punom snagom i stati na vlastite noge jer bez obzira gubili ili pobijedili, nogomet spaja ljude te ovakav klub možeš samo voljeti te im želimo mnogo sreće u igri i osvajanju bodova u ligi.

 

Dejan Nikolić

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske”