Eurovizija: Iako nisu pjevali pod romskom zastavom, srčano su zastupali države u kojima žive

Romska glazba je oduvijek imala utjecaja na cjelokupnu svjetsku glazbu, a romski glazbenici nažalost nikad nisu zastupali romsku zajednicu na Euroviziji, ali su predstavljali države u kojima žive.

Eurovision Song Contest  je ime festivala vezano je za televizijsku distributivnu mrežu Eurovizija koja pokriva potencijalnih milijardu gledatelja. Pjesma Eurovizije je jedan od televizijskih programa s najdužom tradicijom u svijetu, kao i najgledaniji ne-sportski program na svijetu, čije se procjene gledanosti širom svijeta procjenjuju na oko 200 milijuna.

Od 1956. godine kada je pokrenut festival, brojni umjetnici iskazuju želju da predstave svoju državu te osvoje prestižnu nagradu. Nažalost romska zajednica vjerojatno nikad neće zastupati svoju zastavu na Euroviziji zbog pravila predstavljanja, ali to ne znači da Romi nisu nastupali na Euroviziji, pa čak i pobijedili.

Prvi Rom koji se pojavio na Euroviziji predstavljao je Španjolsku 1974. godine. Njegovo ime je Pedro Pubil Kalaf, poznatiji kao  Peret, nastupio je sa pjesmom Canta y se feliz (Pjevaj i budi sretan). To nije bio izuzetak za Španjolsku koja je 1983. godine, poslala poznatu flamenco pjevačicu kao svoju predstavnicu. Marija Dolores Amaja je nastupala s pjesmom Quien maneja mi barca (Tko upravlja mojim brodom) te  donijela Španjolskoj 19. mjesto u finalu.

Španjolsku su zadnji puta Romi predstavljali 1990. godine, a to se odnosi na Duo Azucar Moreno koji čine sestre Antonia i Encarni Salazar.  Svojim nastupom 1990. godine osigurale su peto s poznatom pjesmom Bandido (Bandit), a takmičenje se te godine održalo u Jugoslaviji.

U razdoblju Jugoslavije i njenom zastavom, na Euroviziji je bio duet Lidije Asanović s grupom Srebrna krila, koji su nastupali s pjesmom Mangupe.  Lidija Asaović je romskog porijekla te njen nastup je ušao u top deset izvođača te godine, plasirajući se na šesto mjesto.

Poljska je na svoje debitiranje na Euroviziji poslala Editu Gorniak, sa pjesmom To nie ja (Nisam ja) 1994. godine, što joj je donijelo treće mjesto na plasmanu za najbolju pjesmu Starog kontinenta. Editin otac je romskog porijekla.

Finsku je 1996. predstavljala romska pjevačica Jasmin Tatjana Anet Valentin, sa pjesmom Niin kaunis on taivas (Nebo je tako lijepo), i bila na 23. mjestu u finalu.

Nakon skoro cijelog desetljeća ponovno dolazi do nastupa Roma na Euroviziji te 2004. godine Albaniju  predstavljala Anjeza Shahini, s pjesmom The image of you (Tvoja slika) te se upsjela plasirati u top sedam.

Iako se nisu uspjeli plasirati u finale, na Euroviziji 2006. godine je bilo dva romska izvođača. Bugarsku je predstavlja Mariana Popova s pjesmom Let me cry (Pusti me da plačem) i Moldaviju – Arsenium, Natalija Gordienko i Connect-R s pjesmom Loca (Luda).

Mađarska je 2017. i 2019. godine poslala romskog pjevača, repera i gitaristu Joci Papai, koji je pri svom prvom pojavljivanju odnio osmo mjesto sa pjesmom Origo, dok se druge godine sa pjesmom Az en apam (Moj otac) nije kvalificirao u finale.

Kao vrhunac romskih izvoditelja ističe se Marija Šerifović koja je pobijedila na Euroviziji 2007. godine kao predstavnica Srbije. Izvodila je pjesmu Molitva koja je i danas često čuje u eteru.

 

Iako nisu kvalificirani u finale, bilo je tu još tri izvođača. Moramo napomenuti Esmu Redžepovu koja je kao predstavnica Sjeverne Makedonije nastupala 2013. godine izvodeći sa Lozanom pjesmu Pred da se razdeni (Prije nego što izađe sunce). Dio pjesme koji je pjevala Esma je pisan i izvođen na romskom jeziku. U 2009. godini predstavnik Češke je bio romski umjetnik Gypsy.cz izvodeći pjesmu Aven Romale (Dođite Romi), a  2012. godine predstavnica Bugarske Sofi Marinova je izvela pjesmu Love unlimited (Ljubav bez granica) koju pjevala na različitim jezicima, među kojima je i romski jezik.

 

Dušan Nikolić

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“