Dokumentarac o Hrvatici i Romu koji pokušavaju balansirati obiteljske prtljage i vlastita pravila

Snajka je neobičan film koji je nastao u hrvatsko-talijansko-kosovskoj produkciji. Imate ga priliku pogledati 18. studenog u Centru Mladih Ribnjak, a ulaznica košta svega tri eura.

Dokumentarni film Snajka je dokumentarac o hrvatsko-romskom paru  i njihovoj kćeri Fridi te pokušaju zajedničkog životu, a uvažavajući kulturni identitet jednog i drugoga. Radi  se o Tei (Tea Vidović Dalipi) koja je ujedno redateljica, scenaristica i snimateljica u filmu u kojem ima glavnu ulogu te Mirsadu (Mirsad Dalipi) i njihovom pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. „Prtljaga“ s kojom su ušli u ljubavnu vezu je ekonomski i kulturalno praktički nespojiva i zato se oboje moraju suočiti s nezahvalnim izazovom balansiranja s očekivanjima vlastitih obitelji, na koja se nadovezuje ostavština prošlih generacija. Film je sniman punih deset godina, a sniman je na četiri lokacije, Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan.

Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Svoju svjetsku premijeru je imao u 5. kolovoza na 2. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u kosovskom Prizrenu, ali svejedno očekujemo velik broj posjetitelja.

Više o filmu te kako kupiti karte možete pročitati ovdje.

 

Orhan Memedi