Dokumentarac o Hrvatici i Romu koji pokušavaju balansirati obiteljske prtljage i vlastita pravila

Snajka je neobičan film koji je nastao u hrvatsko-talijansko-kosovskoj produkciji. Imate ga priliku pogledati 18. studenog u Centru Mladih Ribnjak, a ulaznica košta svega tri eura.

Dokumentarni film Snajka je dokumentarac o hrvatsko-romskom paru  i njihovoj kćeri Fridi te pokušaju zajedničkog životu, a uvažavajući kulturni identitet jednog i drugoga. Radi  se o Tei (Tea Vidović Dalipi) koja je ujedno redateljica, scenaristica i snimateljica u filmu u kojem ima glavnu ulogu te Mirsadu (Mirsad Dalipi) i njihovom pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. „Prtljaga“ s kojom su ušli u ljubavnu vezu je ekonomski i kulturalno praktički nespojiva i zato se oboje moraju suočiti s nezahvalnim izazovom balansiranja s očekivanjima vlastitih obitelji, na koja se nadovezuje ostavština prošlih generacija. Film je sniman punih deset godina, a sniman je na četiri lokacije, Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan.

Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Svoju svjetsku premijeru je imao u 5. kolovoza na 2. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u kosovskom Prizrenu, ali svejedno očekujemo velik broj posjetitelja.

Više o filmu te kako kupiti karte možete pročitati ovdje.

 

Orhan Memedi

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“