Dobra praksa iz susjedstva: Bolje je, ali mora bolje!

Iako u ovo nova doba Korone rijetko čujemo o ovakvim aktivnostima, tribinu koju je organiziralo udruženje “Građanske inicijative” iz Vranja, podsjetilo nas je da se romski glas mora čuti.

Tokom tribine isticali su da se o položaju Romkinja i Roma treba stalno govoriti, a ne samo kada se obilježavaju romski praznici posvećeni Romima te da možemo utjecati na poboljšanje uvjeta samo ako konstantno i  kontinuirano radi i govori o tome.

„Mlade Romkinje treba da se bore za svoj život, za svoje pravo glasa, da se obrazuju, educiraju na druge načine, da iskoriste svoje talente i postanu uspješne mlade žene”, jedna je od poruka koji su sudionici na tribini “Pričamo i pjevamo o položaju Romkinja” isticali. Ovo je poručila Anđela Rusidović, članica benda “Pretty Loud”, prvog ženskog romskog benda, koja je na tribini govorila sa svojim kolegicama iz benda Zlatom Marinković i Oliverom Kurtić Idić iz udruženja “Sastipe” iz Vranja.

Prema mišljenju Olivere Kurtić Idić, pored problema u obrazovanju, najveći problem romske zajednice je diskriminacija koja je prisutna u svakoj sferi.

„Diskriminacije ima doslovno svuda. Ja radim u zdravstvenom centru gdje dolaze svi ljudi, jer svako mora nekad kod liječnika. Svakodnevno se susrećem s diskriminacijom, ona lebdi iznad nas. Točno se vidi razlika ophođenja prema našim ljudima i prema onima koji nisu Romi – kaže Kurtić Idić, jedna od četiri osnivačice Romske ženske mreže.

Kako kaže, neravnopravnost spolova još jedan je od velikih problema njenih sugrađana, iako se u posljednje vreme situacija dosta popravila po ovom pitanju.

Nekada je bio najvažniji glas svekra, ili druge glave porodice, ali uvijek muškarca. Žena ni sada ne mora da bude glasnija, ali treba da postoji jedna normalna konverzacija, dijalog između muške i ženske osobe. Ranije toga nije bilo, znalo sa da muž odlučuje o svemu, na šta žena nije imala pravo na prigovor, morala je samo da aminuje – priča ona i dodaje da boljem položaju Romkinja doprinosi samo rad na sebi.

I Zlata Marinković smatra da je financijska nestabilnost jedna od glavnih problema Romkinja, ali i Roma. „Rijetko vidimo Rome koji su financijski  stabilni. Ne žive svi Romi u neimaštini, ali mnogi od njih nemaju osnovne uvjete za život, kao što su struja, voda i slično. Iskreno, vreme se promijenilo, Romi se sve više obrazuju, sve češće viđamo Rome koji su uspješni u svojim poslovima. Mnogo mi je drago kada vidim koliko su neke naše Romkinje uspjele.“ napominje Zlata, jedna od članica niškog romskog benda „Pretty Loud“.

Olivera Kurtić Idić smatra da Rome treba uključiti u sve društvene sfere, jer samo tako mogu postati jednaki sa većinskim stanovništvom.

Anđela Rusidović iz benda „Pretty Loud“ smatra da je ranih i ugovorenih brakova među Romima sve manje, da ih u društvu u kome se ona kreće gotovo i nema.

„Uglavnom svi pričaju da su rani brakovi romska tradicija, ali to nije tako. Još uvijek ima djevojaka koje se udaju rano, i u većini slučajeva o tome odlučuju njihove obitelji. Ranije je bilo toga mnogo više, i uglavnom su očevi birali za koga će se  kćer  udati, a  ona ne bi imala nikakvo pravo glasa da o tome odlučuje, bila je primorana da pristane. Danas je toga mnogo manje, ali ima očeva koji i danas odlučuju umjesto djeteta“ – kaže ona i dodaje da treba raditi na tome da se to potpuno iskorijeni.

Isticali su se još mnogobrojni problemi romske zajednice koje nisu daleko i od Roma u Hrvatskoj. Sve to što se spominjalo odnosi i se i na  romsku zajednicu kod nas.

Jedino što mi nemamo romski bend Pretty Loud koji je prvi ženski romski bend, a nastao je u okviru GRUBB fondacije, na inicijativu grupe djevojka i mladih žena od 14 do 26 godina.

Prema riječima članica benda, njihove pjesme šalju  poruke o položaju Romkinja na romskom, srpskom i engleskom jeziku i da je najbitnije to što ih razumiju svi, bez obzira na jezik kojim se služe, jer muzika dolazi do njihovih srca.

Nadamo se velikom uspjehu i proširenju ovakve prakse i kod nas. Pogledajte niže i spot Pretty Loud grupe.