Charlie Chaplin i dokumentarni film o njegovom romskom porijeklu

Iako sve češće možemo čitati o njegovom romskom porijeklu, sad ćemo moći pogledati dokumentarni film koji će imati podatke direktno iz obiteljskog okruženja jer ga snimaju unuke svjetsko poznatog komičara koji je utjecao na današnju kinematografiji.

U svom dokumentarnom filmu pod nazivom “Charlie Chaplin. Svjetski čovjek“, sestre Carmen i Dolores Chaplin istražuju djedovo romsko podrijetlo te je ovo prvi puta da obitelj Chaplin u tolikoj mjeri doprinosi filmu o Chaplinu.

Dokumentarac se fokusira na romske korijene filmske legende, okolnosti njegova rođenja i razdoblja djetinjstva te kako su njegovi romski korijeni utjecali na njegovu umjetnost. Film  nudi novi i jedinstveni pogled na Chaplinov život i filmove, kao i slavljenje romske kulture.

Prve isječke filma predstavljeni su na BCN film festivalu (Barcelona Sant Jordi International Film Festival) u Barceloni te su tom prilikom Carmen i Dolores izjavili kako je njihov djed  jedan od genija kinematografije i da njegov način pripovijedanja bio ogroman doprinos filmu. Prema riječima same Dolores, Charlie Chaplin je inspirirao mnoge umjetnike, a njegovi filmovi nikada ne stare jer ostaju sasvim moderni i bezvremenski, što dokazuju i reakcije publike koja se danas smije i plače gledajući filmove poput “Moderna vremena” ili “Klinac”.

Pismo kao poticaj da se pronađu njegovi romski korijeni

Svoje romsko porijeklo Charlie Chaplin nije skrivao te u svojoj autobiografiji je isticao da su mu otac i majka bili polu-Romi. Svoj datum rođenja i mjesto rođenja nije mogao potvrditi jer nije imao rodni list, ali je rečeno da je rođen 16. travnja 1889. u Londonu, Engleska.

Poticaj za cijeli dokumentarac je pismo koje je pronađeno nakon njegove smrti 1977. godine. Pismo je čuvao u svojem noćnom ormariću, a  opisuje noć kada je rođen u romskom kampu u karavanu u Black Patch Parku. Samo pismo je dobio šest godina prije svoje smrti. U tim pronađenim dokumentima stoji da se zapravo rodio u Smethwicku, u centralnoj Engleskoj, a isti je poslao Jack Hill koji je bio nećak tadašnje romske kraljice romskog karavana.

“Bio je jako dobro svjestan svojih romskih korijena i pričao je o njima mom ocu i njegovoj drugoj djeci. Bilo je to nešto na što je bio ponosan, ali je bilo zanemareno”, rekla je unuka Carmen Chaplin za časopis Variety na filmskom festivalu u San Sebastianu 2019., gdje su sestre najavile da snimaju svoj dokumentarac.

Uz Michaela Chaplina sudjelovat će i njegova druga braća i sestre u filmu, a sadržavat će nikad prije objavljene fotografije iz obiteljske arhive kao i neke reinterpretacije Chaplinovog rada. Unuka Carmen, koja je koautorica scenarija i režija, vjeruje da djedovi romski korijeni, uz druge čimbenike, objašnjavaju osjećaj identiteta Charlieja Chaplina i stvaranje njegovog najpoznatijeg lika, Malog Skitnice, kao i njegov otpor Hitleru: “Ako Romima kažete da je Charlie Chaplin bio Rom, oni će odgovoriti ‘očito’. Prepoznaju to u njegovom smislu za humor, načinu na koji priča priču, ali i tragikomediji u njegovim filmovima i glazbi.”

Autor: Orhan Memedi