Capraške poljane ove godine imaju osjetan napredak

U Capraškim poljanama u Sisku je asfaltirana cesta koja vodi prema starom igralištu koje i dalje popularno među mladima i djece, ali i mještani iskazuju zadovoljstvo asfaltiranjem. Cijelo naselje unaprjeđeno te uskoro dobivaju i novi društveni dom.

Romsko naselje u Capraškim poljanama broji oko 700 stanovnika te se svrstava među najveća romska naselja u Hrvatskoj. Nakon razornog potresa i oštećenja nekretnina, njihov položaj nije bajan. Potresom su oštećene mnoge kuće koje su bile skroman dom mnogobrojnih Roma te se suočavaju i daljnjim manjim potresima koja vraćaju sjećanja na prethodni koji oštetio obiteljske kuće.

Bez obzira na kaotično stanje, naselje nastavlja svoj napredak te nakon uspješnog višenamjenskog igrališta koje dovršeno, Capraške poljane broje nove aktivnosti koje unaprjeđuju svakodnevnicu mještana. Naselje se razvija te, uz sve nedostatke, nastavlja proces kreiranja boljih uvjeta življenja za svoje mještane.

U to možemo svrstati  i sporednu cestu koja je nedavno asfaltirana te spojena glavnom cestom u naselju. Iako je sporedna, njena važnost za naselje je veoma bitna jer spaja staro igralište i park  koje je i dalje popularno među mladima i djece u naselju. Uz navedenu su asfaltirani  i drugi pojedini dijelovi naselja.  Zadovoljstvo o asfaltiranju ceste ne kriju ni mještani koji napominju da prije nisu mogli prolaziti cestom a da se ne zaprljaju blatom.

–  „Cesta je bila katastrofalna i pri lošem vremenu nisi mogao proći, a da se ne smažeš. Djeca koja su morala na stanicu nisu mogli proći te smo ih prebacivali autima ili ponekad nosali u kritičnom djelu. Bez broj puta je pošljunčana i to bi trajalo nekoliko mjeseci pa opet ista situacija. Popunjavali smo i sami rupe zbog kojih su se često znala oštetiti i auta jer ne vidite koliko je duboka kada je lokva puna, a sada mogu djeca normalno u školu i svi možemo odahnuti.“, ističe Danijela Nikolić.

Novi društveni dom u Capraškim poljanama

U lipnju 2023. godine postavljen je i kamen temeljac za novi društveni dom u Capraškim poljanama.  Prema planu, društveni dom  bi bio površine od 450 četvornih metara, a u prostoru će djelovati više romskih udruga na tome području. Bit će središte društvenog i kulturnog života, te  bi se u prostorijama trebao održavati program predškole. Ujedno bi konačno riješio problem prostora te bi Vijeća romske nacionalne manjine imali adekvatan prostor za rad.  Vrijednost projekta je oko 9,5 milijuna kuna što je otprilike 1.26 milijuna eura.

„Svakim korakom i novim aktivnostima imamo bolji život u našem naselju. Trudili smo se godinama da se asfaltira ova cesta u kojoj žive mnogobrojna djeca. Ovako imaju  normalan put kojim mogu do stanice i u školu. Društveni dom bi isto trebao biti gotov sljedeće godine i nadamo se da ćemo biti aktivnosti za našu djecu te da će njime doći novi projekti. Imamo primjer društvenog doma u Slavonskom Brodu koji će biti otvoreno i stvarno dobro izgleda. Ako po izgradnji bude naš dom imalo blizu tog doma, vjerujem da će to biti prava stvar.“ – napominje Dušan Nikolić,  predsjednik Udruge za integraciju Roma.

 

Dušan Nikolić

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“