Esma Redžepova

Velika i neponovljiva Esma Redžepova, UNESCO-va veleposlanica te je dva puta predložena za Nobelovu nagradu za mir. Kraljica romske glazbe i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju koju je stvarala tijekom 50 godina glazbene karijere. Za nju kažu da je sinonim za romsku glazbu. Održala je više od osam tisuća koncerata, pjeva na petnaestak jezika, izdala je više od 60 albuma, a glas joj opisuju kao ‘dar Božji’.

Jedna od najpriznatijih, dakle i najznačajnijih etno-world umjetnica u svijetu, “Ciganka iz Skoplja” kako sama sebe naziva odrasla je u osmeročlanoj obitelji. Glazbenu karijeru započela je sa svega 11 godina, kada ju je pod okrilje uzeo Stevo Teodosijevski koji joj je 12 godina kasnije postao i suprug.
Stevo i Esma usvojili su tijekom godina čak 47 djece, sve odreda sinove, jer su mislili da je ipak bolje ne miješati mušku i žensku djecu koja nisu u rodu.

Danas su svi njihovi sinovi glazbenici. Sviraju po nekoliko instrumenata i prate Esmu na nastupima.
Esma je sa svojim humanitarnim djelovanjem, razmišljanjem , a na kraju i načinom života počela još u drugom razredu osnovne škole kada je dobila poklon od Crvenog križa.
‘Rekla sam sebi u životu kad sam dobila tu crvenu kapu i rukavice i čarape: ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podijeliti s nekim drugim’, kazala je Esma.

Esma više i ne broji sva priznanja koja je dobila za svoj humanitarni rad. Pomaganje djeci i siromašnima postao je njezin cilj, čak i veći nego osvajanje top ljestvica. Kako bi ih sve mogla smjestiti, u sklopu svoje kuće gradi Dom humanosti i glazbe koji će nositi njeno i ime pokojnog muža. Kad umre, kuću će ostaviti rodnom gradu.