26 godina od ubojstva Dušana Jovanovića

Događaj koji je obilježio dno mržnje prema Romima dogodio se prije 26 godina, kada je mali Dušan preminuo nakon što su ga brutalno pretukla dva “skinhedsa”. Njegova greška je jedino bila boja kože i nacionalnost, a dovoljno da izgubi život zbog toga.

Kobni zločin dogodio se 18. listopada 1997. godine u Beogradu. Tog dana je tražio od oca novac za “Coca-Colu” koju je, kao svako dijete, jako volio, a otac je, ni ne sluteći zlo koje će se dogoditi, dao novac kojim je mali Dušan krenuo u dućan po svoj omiljeni sok.

Na putu prema dućanu presreli su ga dva skinhedsa tinejdžerske dobi te prvo zatražili novac, a kada je Dušan odbio predati im novac, počeli su ga „cipelariti“ i tuči. Bacili su ga na pod, a udarci su se ređali jedan za drugim. Tukli su ga po cijelom tijelu, a teškim  čizmama su ga cipelarili dok nije prestao davati znakove živote.

„Našao sam ga da leži na stepenicama, glava mu je bila pognuta unazad. Tada sam viknuo: “Ko mi ubi sina?” Izašle su komšije, a ja nisam znao šta da radim. Utrčao sam kod komšinice, rekao joj da pozove policiju, a onda je izašla i moja žena. Rekao sam joj: “Ubili su nam sina”, a ona je počela da vrišti“– ispričao je 1997. Dušanov otac za medije.

Ubojice su ubrzo uhićeni, a maloljetni Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna osuđeni su na po deset godina zatvora i poslani su na izdržavanje kazne u Kazneno popravnom zavodu za maloljetnike u Valjevu. Iako su osuđeni na 10 godina zatvora, oboje su izašli 2004. godine.

Nakon tragične smrti Dušana, njegovi roditelji se nisu mogli pomiriti sa sudbinom svoga sina te je majka pala u depresiju te se objesila. Otac je tri godine nakon svoje supruge preminuo od teške bolesti,  ostala je Dušanova sestra Kristina  koja je izjavila za medije da bi voljela da se snima dokumentarni film o njenom bratu.

“Htela bih da se o Duletu snimi dokumentarni film, da se nikada ne zaboravi njegova tragična smrt“, zaključila je tada Kristina Jovanović.

Obilježavanje godišnjice smrti Dušana Jovanovića

Povodom godišnjice Dušanovog ubojstva, organizirano je prikazivanje kratkometražnog filma „Oči u oči“, autorice Jelene Zrnić. Prikazivanje filma će biti praćeno razgovorom pod nazivom „Dvadeset šest godina od ubistva Dušana Jovanovića – kako se sjećamo žrtava i borimo protiv rasizma“. Kao što je navedeno, događaj se odvija 18. listopada u 15 sati u prostorijama Europskog romskog instituta za umjetnost i kulturu – Srbija (ERIAC Serbia) u Beogradu, u ulici Majke Jevrosime 51.

Na diskusiji će učestvovati ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, pomoćnica Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, Tatjana Prijić (tbc), predsjednik predsjedništva Lige Roma, Osman Balić, i Dušanova sestra, Duška Jovanović. Razgovor će moderirati Iva Martinović, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Nakon diskusije, planirano je okupljanje na platou ispred Pravnog fakulteta  u 18 sati, odakle će krenuti šetnja do Beogradske 35, gdje će ispred ploča postavljenih povodom Dušanovog ubojstva biti položeno cvijeće. Šetnja će nakon toga nastaviti do parka na Slaviji – mjesta za koje se očekuje da će uskoro nositi Dušanovo ime.

U parku će se okupljenima obratiti Duška Jovanović i Dragan Gračanin, romski aktivista.

 

Orhan Memedi

 

Tekst je napisan uz financijsku potporu Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027.

 

„Ovaj projekt financiralo je Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske“